TAHA KILINÇ - GÜN UZAR, İŞGAL OLUR - 08 Mart 2025 Cumartesi

TAHA KILINÇ - GÜN UZAR, İŞGAL OLUR - 08 Mart 2025 Cumartesi

TAHA KILINÇ - GÜN UZAR, İŞGAL OLUR - 08 Mart 2025 Cumartesi


Batı Şeria’nın Ceba kasabası yakınlarında, 16 Şubat 2012 Perşembe günü meydana gelen bir trafik kazası, Filistin tarihinin en büyük trajedilerinden birine dönüşmüştü: Râmallah taraflarına pikniğe gitmek için yola çıkan anaokulu çocuklarıyla öğretmenlerini taşıyan otobüs bir kamyonla çarpışmış, kaza sonucunda 10 çocukla bir öğretmen yaşamını yitirmişti. Otobüsün yan yatarak alev alması bilançonun artmasına sebep olurken, cesetlerin bazıları tanınmayacak derecede yanmıştı. Ölen çocuklar 4 ila 6 yaşlarındaydı. Kazada yaralanan en az 30 çocuk ise Filistin ve İsrail’deki çeşitli hastanelere kaldırılmıştı.


Hadiseyi “millî felâket” olarak tanımlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, üç gün yas ilân etmiş, bayrakların da yarıya indirilmesi emrini vermişti. Filistin Polis Sözcülüğünden yapılan açıklamada, çocukları taşıyan otobüsün aniden bastıran yağmur sebebiyle dönüş yoluna çıktığı, kazanın yolun yağış yüzünden kayganlaşması sonucu yaşandığı belirtilmişti. İsrail işgal yönetimi de, kazada kötü hava şartları dışında bir etkenin bulunmadığını tekrarlamıştı.

Ortadoğu’daki birçok elim hadise gibi, Ceba’daki bu trafik kazası da bir süre konuşuldu ve unutuldu. Çocuklarını kaybeden aileler, elbette korkunç trajedinin etkisini çok daha derinden hissetmişti, fakat onlar bile zaman içinde acılarına alıştılar. İsrail işgali, trafik kazalarını unutturacak nice cürümler işliyor ve Filistin halkının yaşadığı dramlara her gün yenilerini ekliyordu zaten.

Ancak hadisenin üzerinden neredeyse 10 yıl geçtikten sonra, Mart 2021’de The New York Review of Books dergisinde yayınlanan “Âbid Selâme’nin Hayatından Bir Gün” başlıklı bir yazı, konuyu bambaşka bir bakış açısıyla inceliyordu. Kazada beş yaşındaki oğlu Mîlâd’ı yitiren Âbid Selâme adlı Filistinli bir babanın hayatını merkeze alan yazar, Ceba’daki trafik kazasını, İsrail işgalinin sıradan Filistinlilerin günlük hayatlarına getirdiği üst üste zorluklar sebebiyle yaşanan elim ve doğal bir netice olarak yorumluyordu. Ceba ve çevresinin İsrail tarafından işgal edilmesi, Yahudi yerleşimleri sebebiyle Filistinlilerin kısacık mesafeleri kat edebilmek için riskli ve uzun yolların sıkıntılarına katlanmak zorunda kalışı, İsrail’in kendi Yahudi vatandaşlarının rahatını ve huzurunu sağlamak için Filistin halkının en basit ihtiyaçlarını bile görmezden gelişi, Apartheid Duvarı’yla bölünen hayatlar ve söndürülen umutlar… Yazar, Âbid Selâme’nin oğlunu kaybettiği kazayı, İsrail işgalinin somut biçimde belirginleştiği bir trajediler silsilesi olarak takdim ediyordu.


En ilginci ise, makalesiyle kısa süre içinde hem üne kavuşan hem de Siyonistler tarafından hedef tahtasına oturtulan yazarın bir Yahudi olmasıydı. 1980’de Sovyet Yahudisi bir anneden dünyaya gelen Nathan Thrall, üniversite eğitimini Kaliforniya ve New York’ta tamamladıktan sonra İsrail’e gitmiş, Tel Aviv Üniversitesi’nde İbranice ve Arapça öğrenmişti. Uluslararası Kriz Grubu’nun üyesi olarak bir süre Gazze’de yaşayan Thrall, Filistin halkının karşılaştığı zorlukları bizzat gözlemlemişti. 2010’dan itibaren yaşamaya başladığı Batı Şeria’da tecrübelerini artıran Thrall, Ceba’daki olayı da yakından izlemişti.

İsrail işgalinin çok boyutlu etkilerini ele aldığı makale ilgi görünce, konuyu kitaplaştırmak isteyen Nathan Thrall, “Âbid Selâme’nin Hayatından Bir Gün – Bir Kudüs Trajedisinin Anatomisi”ni 3 Ekim 2023’te yayınladı. Oldukça ilginç bir tesadüfle, kitabın yayını, Aksâ Tufanı’nın başlangıcından hemen önceye denk gelmişti. Thrall, sonrasında dünya çapında kopan fırtınayla birlikte, Siyonistlerin etkisi altındaki birçok mecrada kendisine konuşma izni bile verilmemesine şaşırmayacaktı.

“Âbid Selâme’nin Hayatından Bir Gün – Bir Kudüs Trajedisinin Anatomisi”, yayınlanışının hemen ardından, Ketebe Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Şuhedanur Hacıalioğlu’nun özenli tercümesiyle okura takdim edilen kitabı, Ramazan okumalarınızın arasına kesinlikle dâhil ediniz. İşgali anlama adına, olmazsa olmaz bir metinle karşılaştığınızı göreceksiniz.

Başlığı Cengiz Aytmatov’dan ödünç aldım. Coğrafyalar birbirine uzak olsa da, acılar ne kadar benziyor…

 

https://www.yenisafak.com/yazarlar/taha-kilinc/gun-uzar-isgal-olur-4682194