Samoa Adası, Okyanusya Kıtası’nda (Avustralya’nın doğusu) yer alan küçük bir ada. M.Ö. 3000 yıllarına uzanan ilk yerleşim yerleri bulunan ada, ilk defa 1722 yılında Hollandalı denizci Jacop Rogeeven tarafından keşfedilir. Beyaz Adam, Büyük Okyanus’un ortasındaki bu küçücük adaya da demir atmıştır artık…
İngiliz Misyonerler Derneği’ne bağlı papazlar, Hıristiyanlık inancını yaymak için Londra’dan Samoa Adası’na gelirler. -1830- Bilin bakalım… Ardından ne olur?
“Misyoner Papaz”ların adaya ayak basmasından sadece bir yıl sonra İngiltere adayı işgal eder. Kısa zamanda yerli halkın neredeyse tamamı Hıristiyan olur ama Sömürgeci İngiliz de yeni topraklarında efendi (!?) olur.
Almanya, 1899’da İngiltere ve ABD’yle anlaşarak bu küçük adayı sömürge olarak devralır. Birinci Dünya Savaşı esnasında sömürge topraklarıyla ilgilenemeyen Almanya’nın durumunu fırsat bilen İngiltere, Yeni Zelanda’daki birliklerini göndererek adayı tekrar ele geçirir. Samoa halkı ancak 1962’de kendi kralını seçerek bağımsızlık ilan eder. 2008 yılında sona eren krallık döneminden sonra ilan edilen Samoa Cumhuriyeti’nin ilk yaptığı iş; trafik akışını sol şeride alarak İngiliz sistemine geçmektir…
Samoa Adası sahillerinde yaşayan yerliler, günün birinde okyanus ufuklarına doğru bakarken bir anda dona kalırlar. Çok uzak mesafede okyanusun ufuk çizgisiyle birleştiği gökyüzünde beyaz bir nokta belirir. Yerlilerin şimdiye kadar hiç görmediği bir olay gerçekleşmiş ve “gök delinmiştir.” Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ataları da böyle olaya şahit olup nakletmemiştir. Büyük büyük dedeleri önceden böyle bir olaya şahit olsalardı şüphesiz ki kuşaktan kuşağa aktarırlardı.
Gök delinmiş, ufukta beyaz bir nokta ortaya çıkmış ve gittikçe de büyümeye başlamıştı. Beyaz nokta, aslında Hıristiyan Batıdan yola çıkarak altın madeni için sömürge toprakları arayan bir yelkenliydi. Beyaz yelkenli gemi sahile iyice yaklaştığında kanatlarını kapatarak az açıkta demirledi. Silahlı adamlarla sahile yaklaşan filikada, beyaz tenli adam ayakta duruyor, sahildeki yerlilere bakıyordu. Beyaz tenli adam, göğü deldiği beyaz nokta içinden çıkarak gelmişti. İlk defa gördükleri bu beyaz adama “Papalagi” ismini verdiler. Yani Samoa dilinde “göğü delen adam.”
Papalagi, aynı zamanda bir kitabın ismi. Samoa Adası’ndaki köyün şefi olan Tuiavii’nin adadan ilk defa ayrılarak 1920’li yıllarda gittiği İngiltere gezisinde şahit olduğu gözlem notları…
“Medeniyetin beşiği” yalanıyla dünyayı aldatan İngiltere’nin; şeytanla işbirliği yaparak icad ettiği “sömürge” sistemiyle milyonlarca insanın kemikleri ve madenleri üzerine eli kanlı bir imparatorluk kurduğunu bilmeyen Şef Tuiavii, kendi topraklarına döndüğünde köy halkını “uyarmak için” düşüncelerini içeren notlar tuttu. Bir dönem sonra bu notlar, Alman ressam ve yazar, Erich Scheurmann (1878-1957) tarafından –muhtemelen kendi fikirlerini de ekleyerek- 1920’de kitaplaştırıldı.
Pasifik Okyanusu’nun uçsuz bucaksız ölçekteki suları içinde küçücük bir adada, -saklı cennette- huzur içinde yaşayan Samoa yerlileri Papalagi’yle tanıştığında Medenî Avrupa, (!?) Dünya Savaşı’nı henüz yeni bitirmiş ardında milyonlarca ölü bırakmıştı.
Özgür Samoa Adası’nı sömürge yapan Papalagi, eş zamanlı olarak; Samoalı şef Tuiavii’nin hiç görmediği, hiç bilmediği Afrika kıtasını sömürmekle meşguldü. Sudan, Tunus, Fas, Cezayir, Güney Afrika, Togo, Nijer, Gabon, Liberya, Fildişi Sahilleri ve daha nice topraklar yağma ediliyordu…
Çekirge sürüsü gibi dünyanın her yerine yayılmış olan Papalagi, açgözlü ve katildi. Güney/Kuzey Amerika yerlilerinden Afrika yerlilerine, Balkanlardan Sibirya kamplarına kadar öldürdüğü sayısız masum insandan Samoa’lı şef Tuiavii’nin haberi yoktu.
Sömürgeci Hıristiyan devletlerin Protestan, Katolik veya Ortodoks olmaları da fark etmiyordu. İncil karşılığında maden ve toprak sahibi olan beyaz tenli Papalagi’ye göre Hıristiyanlık, Truva Atı’ydı. Pamuk, altın, elmas ve uranyum madenlerine ulaşmak için sömürge aracından ibaretti.
Göğü delen adam Papalagi, hayatını yuvarlak metal (altın) ve kâğıtlara (para) adamıştı. Habis ruhunu da şeytana satmıştı…
https://www.dunyabizim.com/gogu-delen-adam-papalagi-makale,2953.html