HÜMANUR KORYÜREK - ŞEHİTLER NEYİN ŞÂHİDİDİR? - 22 Haziran 2023 Perşembe

HÜMANUR KORYÜREK - ŞEHİTLER NEYİN ŞÂHİDİDİR? - 22 Haziran 2023 Perşembe

HÜMANUR KORYÜREK - ŞEHİTLER NEYİN ŞÂHİDİDİR? - 22 Haziran 2023 Perşembe


Arapça şâhid, “tanık” anlamına gelir. Allah’a ve O’nun peygamberine imanımızın tanıklık beyanı olan cümleye “kelime-i şehadet/tanıklık ifadesi” denir. Şehîd ise şâhidin mübalağa formunu ifade eder ve “çok iyi şâhit olan, şâhitliğinde emîn olan” demektir.  Rabbimizin bir güzel ismi de “Eş-Şehîd”dir. O, her yerde ve her zaman hazır ve nazır olarak mutlak şâhittir, hiçbir şey O’nun ilminden gizli kalmaz. Şehîd, Kur’an’da çoğunlukla “tanık” anlamında bazı ayetlerde Rabbimizin ismi olarak ve bazılarında da “Allah’ın rızasına uygun yaşayan örnek insan” anlamında kullanılmıştır.

Canını veren şehide, neden şâhitlikle ilgili bir sıfat verilmiştir? Farklı yorumlar bulunmakla birlikte, “Allah’ın vadettiği nimetleri görüp şâhit olması veya kıyamet gününde kendisinden, Peygamberimizle birlikte geçmiş ümmetler hakkında şahitlik etmesinin istenecek olması” nedeniyle şehîd denilmiştir.

İngilizce “martyr” ise “inancına tanıklık eden”, özelde ise “dini inancından vazgeçmek yerine isteyerek ölüme maruz kalan” anlamına geliyor. Tarihsel olarak inançları uğrunda canlarını veren ilk Hıristiyanlar için kullanılmıştır. Bu da Allah’ın dininin farklı coğrafya ve dillerde benzer biçimde anlaşıldığını ve yaşandığını ortaya koyuyor.

Modern dönemde, şehitliğin manevi itibarından yararlanmak için ilgili-ilgisiz herkesi şehit ilan etmek yaygınlaştı. Zamanında bir üniversitenin yemekhane duvarında “Ölüm orucu şehitlerimiz ölümsüzdür” sloganını görünce çok şaşırmış; bunu, örgüt mensuplarının materyalist ideolojinin yetersizliğini oruç, şehit ve ölümsüzlük gibi manevi kavramlarla tamamlama gayreti olarak yorumlamıştım.

Her işte olduğu gibi, şehitlikte de niyet çok önemlidir. Uhud Savaşı’nda yaşanan Kuzman Olayı, bize ibretli bir misaldir. Kuzman, Uhud’da korkusuzca savaşmaktadır.  Resulullah, çevresindekilere onun cehennemlik olduğunu belirtir. Sahabe bu habere şaşırır. Savaş esnasında Kuzman, bir kılıç darbesi ile ağır biçimde yaralanınca, bir sahabi “Müjdeler olsun sana ey Kuzman! Yiğitçe savaştın ve şimdi de şehitlik makamını elde etme yoluna girdin!” der. Kuzman “Ben kabilem için savaştım, şehitlik için değil!” diye cevap verir ve ardından intihar eder.

Rabbimiz, bizi her halini inancına tanık edenlerden eylesin

 

https://www.dunyabizim.com/sehitler-neyin-shididir-makale,2916.html