Ekran bağımlılıkları 12-13 yaşına kadar düştü. Çocuk yaşta insanlar telefon ve tabletler karşısında saatlerini geçiriyorlar. Görselliğin içerisinde olgunlaşan bireylerin ilerleyen yaşlarda insani iletişim noktasında ciddi sorunlar yaşadığı görülüyor.
Tabi ki sorun sadece gençler veya çocuklarla ilgili değil. Yetişkinlerde de ciddi bir ekran bağımlılığı problemi var. İş merkezli bilgisayar kullanımı hiç olmadığı kadar artarken iş dışında da insanlar televizyon ve telefon ile vakit geçiriyorlar. Yetişkinler için yapılabilecekler farklıyken Hollanda’da başlatılan bir uygulama Türkiye’ye de örnek olacak cinsten.
Euronews’in aktardığına göre Hollanda'da hükümet okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor.
Eğitim bakanlığı, okullar ve ilgili kuruluşların üzerinde anlaşarak aldığı yasak kararı ile öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaların kısıtlanması amaçlanıyor.
Öğrencilerin sınıfta konsantre olabilmelerinin ve öğrenmek için sunulan her fırsatı değerlendirmelerinin önemine dikkat çeken Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf "Bilimsel çalışmalardan biliyoruz ki, cep telefonları bunu aksatıyor." şeklinde açıklama yaptı.
En azından okullarda başlatılabilecek düzenlemelerle ekran kullanım süreleri normal seviyelere yaklaştırılabilir. Modern araçların sağladığı imkanlar hayatı kolaylaştırırken bir yandan ise kapatılması zor problemlere sebep oluyor. Bu sebeple düzenleyici önlemler gerçek anlamda sorunu ortadan kaldırmasa bile en azından problemin farkına varılmasını sağlıyor.
Kaynak: Telefon ve tablet bağımlılığına karşı acil önlem gerekiyor!