FÜTÜVVET VAKFI EĞİTİM DESTEK BURSLARI YÖNERGESİ...

FÜTÜVVET VAKFI EĞİTİM DESTEK BURSLARI YÖNERGESİ...

FÜTÜVVET VAKFI EĞİTİM DESTEK BURSLARI YÖNERGESİ...


- Araştırma (‘Medya - Kaynak Tarama’ veya) dalındaki katılımcılardan edebi değer taşıyan, literatürde çok tanınmamış metinler seçilmelidir.

Bu dalda yarışanlar, yazılı medyadan seçtikleri şiirler, kısa hikayeler, atasözleri, deyimler, vecizeler, özdeyişler ve sair metinlerle katılabilirler. Ya da kitap tahlili yapabilirler.

- KİTAP ve YAZI TAHLİLİ Bu dalda yarışmayı tercih eden katılımcılar, çalışmanın medyadaki teknik standartlara uygunluğunu dikkate almak zorundadır.

- SOSYAL İÇERİKLİ PROJE dalında, yönergemizde detayları verilen ve katılımcıların bizzat kendilerinin ürettikleri sağlık, sosyal hayat, mühendislik, eğitim ve sair içerikli çalışmalar dikkate alınacaklar. Vakıf yönetimince ihtiyaç duyulması halinde, katılımcıdan projeyi sözlü bir şekilde sunması da talep edilebilir.

- ÖZEL YETENEK (resim, fotoğraf, karikatür, müzik, grafik sanatları ve sahne sanatları) içerikli çalışmalar ile katılmak mümkündür. Konu detayları için vakıf yetkilileriyle görüşülmelidir.

Dikkat Edilecek Hususlar:

- Her yarışmacı, mensup olduğu ülke/coğrafyanın tarih, folklor, halk edebiyatı kültürünü yansıtacak metinler seçmelidir.

- Türk vatandaşı olmayan katılımcıların, sadece Türkiye türkçesi kaynaklarından alıntı yapmaları;

- Google ve benzeri otomatik program çevirilerinden oluşan çalışmalar, - Ansiklopedik alıntılar,

- Wikipedia kopyalamaları,

- Konferans, vaaz ve hutbe vs. metinlerin sosyal medya kaynakları ile CD veya kasetten çözümleri ve,

- Ayrıca, fıkhın konusunu ilgilendiren çalışmalar kabul edilmeyecektir

- Çalışma için hangi dilden seçim yapıldıysa onunla ilgili linke ilaveten, o dildeki metnin fotoğraf görüntüsünü çalışmanızın sonuna eklemeniz istenecektir.

- Seçkiler tek dalda olabileceği gibi, çeşitli de olabilir. Katılımcılar, "Fütüvvet" konulu metinler de seçebilir.

- Her ayın yarışma sonuçları, onu takip eden ayın ilk haftasında duyurulacaktır.

Vakfımıza gönderilen bir metin/çalışma, iki veya daha fazla yarışmacı tarafından paylaşılmışsa, daha erken tarihte gönderen yarışmacı öncelik hakkı kazanır.

Lisans öğrencilerinin yarışmaya katılacağı çalışmaların tamamındaki metinler, toplam 600 kelimeden az, 2000 kelimeden fazla olmamalıdır.

Lise öğrencilerinin sunduğu çalışmaların tamamındaki metinler toplam 400 kelimeden az, 1600 kelimeden fazla olmamalıdır.

Eserler MS Word programında yazılmalıdır. Calibri 11 punto ile 1 satır aralıklı, paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılarak ve sayfa düzeninde üstten 3 cm’lik boşluk, sağ, sol ve alt kenarlardan 2,5 cm’lik boşluk bırakılarak yazılmalıdır.

Çalışma metniniz kapak sayfasından sonra başlayacaktır. Doldurulacak kapak sayfası örneği aşağıdadır. Yarışma kapsamında oluşturduğunuz ürünü, futuvvetvakfi@gmail.com e-mail adresine göndermeniz gerekmektedir. Eserlerin bu ay için en son gönderilme tarihi 31 Ekim 2022'dir.

Katılımcılar, mutlaka 'Burs Yönergesi'ni dikkatle okumalıdır. 'Burs Yönergesi'ne ulaşmak için: http://www.futuvvetvakfi.org/futuvvet-vakfi-yarismali-burs-yonergesi/ Bu şartnamede anlaşılmayan hususlar için, 0 538 840 15 10 ile 0216 208 97 00 numaralı telefonları arayarak bilgi alabilirsiniz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


FÜTÜVVET VAKFI EĞİTİM DESTEK BURSLARI YÖNERGESİ

(Eğitime Destek Bursu Yarışması)

A. VAKIF BİLGİLERİ

Vakfın Gayesi:

Dili, malı, canı, nesli, aklı ve tüm değerleri korunmuş büyük ve güçlü toplumlar oluşturmak hedefine katkıda bulunmak amacıyla, kardeşlik, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk, hayırlı işlerde dayanışma gibi tarihi köklerimizde mevcut olan fazıletlerimizi diri tutmak; milli, manevi kıymetlerimizi muhafaza ederek ahlaki değerlerin korunup gözetilmesi için ruhen, bedenen, fikren sağlıklı, sosyal sorumluluk duygusuna sahip ferasetli, erdemli, tavırlı, adaletli şahsıyetler yetiştirmek için her türlü eğitim, öğretim faaliyetlerini yürütmek suretiyle, maddi desteğe ihtiyaç duyan yetenekli ve başarılı gençleri araştırma yapmalarına teşvik etmek, eğitimlerini desteklemek istiyoruz. Çünki ARANAN GENÇ, ÜRETEN GENÇ’tir.

 Bu gaye için hedefimiz, lider vasıflı gençleri tesbit etmek, toplumsal potansiyelin gelişimine katkı sağlamak ve böylece gençlerimizin en temel hakkı olan eğitim hakkından hak ettikleri oranda yararlanmalarını sağlamaktır. Bu proje kapsamında verilecek burslar karşılıksız olmakla birlikte, -eğitime destek adıyla da olsa- yetişkin bir gencin gönlünün incinmemesi için, ürettiği bir değer karşılığında hak ediyor olması daha uygundur. Bu husus aynı zamanda adını taşıdığımız,  tarihteki Fütüvvet Ahlakı’nın da bir gereğidir. Bu nedenle:

Projenin sloganı: “ÜRETEN GENÇ, ÖZGÜRDÜR…” olarak belirlenmiştir.

Burslarımız hakkındaki kurallarımız ve şartlarımız kolay ve anlaşılırdır… 

Projenin adı:

“YETER Kİ, ÜRET !…”

Tanımlar:

Bu yönetmelikte adı geçen

Vakıf: FÜTÜVVET Eğitim, Tesanüd ve Araştırma VAKFI’nı

Yönetim Kurulu: Fütüvvet Vakfı Yönetim Kurulu’nu

Üniversite: Vakıf Yönetim kurulunca uygun görülecek Türkiye'deki tüm üniversiteleri ve bölümlerini

Lise: Vakıf Yönetim kurulunca uygun görülecek Türkiye'deki tüm liseleri ve bölümlerini

Burs Komisyonu: Vakıf yönetim kurulu’nun vakıf yöneticileri arasından belirleyeceği temsilcilerden oluşan ve her ayın duyuru konusu belirleyen komisyonu

Jüri: Katılımcıların metinlerini değerlendirmek üzere oluşturulan heyeti

Bursiyer ve başvuru sahipleri: Vakfımızdan burs talep etmek üzere yönergemizde yazılı hususları benimseyip kabul eden herkesi

Burs: Vakfımızca öğrenciyi onure edecek nakdi değeri ifade eder.

 

B. BURS YÖNERGESİ:

1- Başvuru Şartları:

Yarışmaya Türk vatandaşı öğrencilerin yanı sıra farklı coğrafyadan gelip ülkemizde öğrenim gören tüm öğrenciler de katılabilir.

Yarışmaya katılanlarda branş, cinsiyet, milliyet, ülke, mali durum sınırı aranmaz.

Yarışmaya tam zamanlı tüm lisans ve önlisans seviyelerinde, örgün, uzaktan eğitim, açık öğretim programlarının herhangi birinde öğrencisi statüsünde kayıtlı olan ve lisede okuyan öğrenciler katılabilir.

Adaylık şartlarını taşıyan her öğrenci, vakıf web sayfasındaki formu doldurarak, MÜLAKATSIZ olarak başvurabilir.

2- Burs Çeşitleri: Burs yarışması, dört alanda:

A - Özgün çalışma (Deneme… Nesir/Şiir) Her ay farklı konularda açılacak yarışmaya ait yazım kuralları (kelime sayısı, sayfa düzeni vs. hk. bilgiler)  duyurular kısmından ilan edilecektir.

B - Araştırma (Medya-Kaynak tarama, Yazı-Kitap tahlili) Tüm sınıflardaki öğrencilerin belirlenen konuda en az üç adet yazılı metin seçmeleri şartı ile…

C - Özel Yetenek (Resim, müzik, grafik sanatları, sahne sanatları vs.) ile

D - Proje (- Çocuklar ve gençlerin ahlakî gelişimi ile ilgili… - Ait olduğunuz coğrafyalarda pek tanınmamış kültürel mirasımız… - Sağlık Bilimleri, eğitim, mühendislik YA DA sosyal etkileşim muhtevalı) dallarında… gerçekleşecektir.

Burs kazanmak isteyen, HER ÖĞRENCİ, her ay müracaat edebilir. AYRICA:

A) En az % 50 engelli rapor sahibi öğrenciler,

B) Lisanslı sporcu öğrenciler,

C) Özel durumu (yetim, öksüz, şehit-gazi yakını, devlet koruması, mazlum, mahkum vs.) bulunan öğrenciler için, ek puan belirlenerek çalışmaları pozitif ayırım kapsamında değerlendirmeye alınır.

Bu yarışmada, proje kategorisi dışında katılan, her kategorinin birincisine: 2000 TL; ikincisine: 1.500 TL; üçüncüsüne: 1000 TL; sonraki derecelemeye girenlere 750 TL ödeme yapılır. Bu kategorilerden birine giremeyen, ancak, juri tarafından teşvîk edilmeye değer bulunan çalışmalara mansiyon=özendirme ödülü anlamında parasal değer takdir edilir.

Proje grubunda yarışmaya katılanlardan, diğer kategorilerdeki emsal derecelerden daha az olmamak kaydıyla jüri tarafından 1.’ye, en az: 2.000 tl; 2.ye, en az: 1.500 tl; 3.ye, en az: 1.000 tl takdir edilir.

D) Vakıf Proje Gönüllüsü katılımcı öğrenciler… Bu grup, yazı vb. ile yarışmaya katılmayan, sadece proje gönüllüsü olarak periyodik ve duyurulu yüzyüze yapılan etkinliklerimize en çok ve düzenli katılan on öğrenciyi kapsar.

Bu (D) grubundan bir öğrencinin burs kapsamında değerlendirilebilmesi için, başvurmak istediği ayın başında bildirim yapması gerekir. Ayın   sonunda taban burs ücreti olarak 350 TL verilir. Hem başarılı bulunmuş bir çalışma ile ve hem de proje gönüllüsü olarak katılanlara da EK BURS verilir.

 

3- Genel Kurallar:

İster kamuda, ister üniversitelerde-liselerde ister özel sektörde yapacağınız başvuru CV’lerinde yarışmaların her dalında belli oranlarda başarı gösteren gençlerimiz için başarıları, açık toplumlarda gerekli olan referans mektubu ile değerlendirilir.

STK çalışmalarında yer almak, kişinin başkalarıyla uyumlu çalışma kabiliyetine sahip olduğunu, sosyal ilişkilerinin iyi olduğunu gösterir. Vakfımız İslami tercihleri olan bir CAMİA olmakla birlikte, asla CEMAATÇİ bir yapıya sahip değildir. Kıble ve Tevhid ehli olmayan hiçbir sosyal, siyasi ya da akıdevi gruba yamanmadan ve adapte olmadan yürüyoruz. Bu nedenle toplum ve kamu nezdinde, vakfımızın refere ettiği kişiler hakkında olumsuz bir etiketleme, kayırma ya da dışlama olmayacağı ortadadır.

Burstan yararlanabilmek için herhangi bir üniversitenin tam zamanlı lisans ve ön lisans seviyelerinde örgün, uzaktan eğitim, açık öğretim programlarının herhangi birinde ya da özel veya devlet lisesinde öğrenci statüsünde kayıtlı olmak.

Burslarımız karşılıksız olup, öğrenciye mecburi hizmet ya da geri ödeme yükümlülüğü getirmez.     (İstisnai durum için, bk: ‘Vicdani yükümlülük’ maddesi)

Katılımcıların, ÖZGÜN ÇALIŞMA DALINDA yarışma açılan aylarda, web sayfamızda yayınlanan konulardan uygun bulduğu şıklarla ilgili, belirlenen sayıda kelimelerden az olmamak kaydı ile metin hazırlamak suretiyle müracaat etmeleri gerekir. Jüri tarafından başarılı bulunan metinlerin sahiplerine, sıralamaya göre değişen miktarlarda burs takdir edilir.

ARAŞTIRMA (Medya, Kaynak Tarama-Kitap Tahlili) DALI'nda   seçilen metinlerde kelime sayısını tutturmaktan daha çok, sunulan çalışmanın zor ulaşabilir  bilgiler içermesi ve kalitesi önemlidir. Herkesçe malum, kolay ulaşılabilen, edebî değer taşımayan, sıradan bilgilerin bulunduğu çalışmalar dikkate alınmayacaktır.

ÖZEL YETENEK DALINDA, ilgili daldaki çalışmaları değerlendiren jürinin belirleyeceği kriterler doğrultusunda hareket edilecektir.

PROJE DALINDA ise, yukarıda belirtilen alanlarda ya da daha farklı dallarda çalışma sunulabilir. Bunun özgün çalışma dalından farkı, önce çalışmayı tanıtan fotoğraf göndermek; jüri tarafından davet edilmesi halinde ise sözlü savunma/tanıtma şeklinde olmasıdır.

Vakıf ihtiyaç duyarsa üniversite ve lise idaresi ile irtibat kurarak  öğrenci hakkında yapılan değerlendirmeyi ve  öğrenci tarafından verilen bilgileri araştırabilir. Sunulan metin/projelerin orijinal olup olmadığı konusunda araştırma yapar, gerekirse burs kesilir, okul idaresi bilgilendirilir.

Çalışmalar geçerli İstanbul Türkçesi ile sunulmalıdır. Ancak, diğer ülkeler vatandaşı olup da Türkiye'de öğrenim görenler, kendi anadilleriyle ve kendi kültürlerinin metinleriyle katılmak zorundadırlar. Bu çalışmaların tercümesi anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir İstanbul Türkçesi ile olmalıdır. 

Her ay için burs verileceklerin sayısı, yarışma konuları, bursların türleri ve mikdarı vakıf bütçesinde bu iş için ayrılan ödeneğe uygun olarak vakıf yönetim kurulunca kararlaştırılır,  taksim edilir.  Ve kazananlar ilan edilir.

Birden fazla sayıda öğrenci ortak bir proje sunabilir. Ancak, başarılı bulunan her projenin, sadece bir burs alma hakkı vardır.

Bir öğrenci ya da grup, her ay birden fazla dalda katılabilir. Sunulan çalışmalar ayrı ayrı değerlendirilir.

Katılımcı, çalışmasındaki alıntı ifadeleri, buluş ve fikirleri, kaynak göstermeden, tırnak içine almadan kendisine aitmiş gibi kullanması halinde ortaya çıkacak intihal durumlarının her türlü mali ve hukuki sorumluluğunu kabul etmiş sayılır.

 

4- Burs Ödemeleri:

İstanbul ve yakın çevresinde bulunan öğrencilerin burs kapsamındaki aylık nakit ödemeler, önceden duyurulacak tarihte, kahvaltılı YUVARLAK MASA tanışma programını takıben vakıf merkezinde elden, imza karşılığı yapılır. Tanışma programına mazeretsiz ve habersiz katılmayan ile program içinde BELİRLENEN SAATTE hazır bulunmayanların burs ücretleri vakıfça bloke edilir...

a) Yarışmamıza uzaktan katılanların ödemeleri hesap numaralarına havale edilecektir.

b) Tanışma programına mazeretsiz ve habersiz katılmayanlar ile program için BELİRLENEN SAATTE hazır bulunmayanların burs ücretleri vakıfça bloke edilir..

c) Ödemeler, ilgili dönemde ders kaydını tamamlamış öğrenciler için geçerlidir.

d) Burs dilimlerinin sayısı, genel olarak Ekim ayından başlamak üzere bir eğitim/öğrenim döneminde  en fazla 9 aydır.  Burslar aylık dilimler halinde verilir ve burs verilecek kazananlar listesi her ay değişebilir.

e) Başka kurumlardan aldığı burslar, öğrencinin vakfın burs imkanlarından faydalanmasına mani değildir.

5- Bursun Kesilmesi:

- Kayıt sildirme, mezuniyet vb. nedenlerle üniversiteden öğrencilik ilişkisi kesilenler.

- Her ne sebeple olursa olsun vakfa gecikmeli, yanlış ve yetersiz beyanda bulunanlar.

- Sunduğu çalışma, intihal ürünü olduğu anlaşılanlar…

- SGK’ya bağlı olarak çalışanlar (stajyerlik dışında).

 

6- Aday Olamayacak kimseler:

       - 27 yaşını aşan üniversite öğrencileri,

- Öğrenim gördüğü sürece yüz kızartıcı sebepten dolayı disiplin cezası alanlar,

- Profesyonel yazar, yönetmen, senarist, milli sporcu, işveren vb. kişiler,

       - ÖZGÜN ÇALIŞMA dalındaki katılımcılardan, daha önce yayınlanmış eserlerini gönderenler,

- Eserinde intihal bulunanlar,                                                                                                                                   

- Vakfın resmi yayın organlarında yayımlanmasına izin vermeyenler,                                                         

- Eserindeki alıntılar için kaynak göstermeyenler.

 

7- Kazananlardan İstenecek Belgeler:

-  Liseliler ve üniversiteliler için devam edeceği sınıfı gösteren Öğrenci Belgesi (e-devletten alınabilir),

-  Yeni kayıt yaptıranlar için, yerleştiği yükseköğretim kurumunu gösteren YKS Belge örneği (e-devlet veya ÖSYM’den alınabilir),

-  Nüfus cüzdanı veya yeni kimlik kartınızın arkalı ve önlü fotokopisi,

-  1 adet vesikalık fotoğraf.

-  Adli Sicil Kaydı belgesi (e-devletten alınabilir), (18 yaşına girmemiş liseliler hariç).

-  Özgün çalışma kategorisindeki katılımcılar, eserlerinin alıntı olmadığı ve başka bir yerde

   yayımlanmadığı konusunda TAAHHÜDNAME imzalarlar. (Ek-1)

 

8-  Metinlerin Seçilmesi ve Değerlendirilmesi:

-  Katılımcıların gönderdiği metinler, Vakıf bünyesinde uzmanlar tarafından oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecektir.

-  Proje sonunda elde edilen ürünlerin sahibi, çalışmasının vakfın resmi yayın organlarında yayımlanmasını kabul etmiş sayılır.

- Ayrıca, her kategoride ilk 3 sıraya girenlerin, ( varsa ) paylaştığı yarışma dışı diğer çalışmaları da ilgili komisyonda incelendikten sonra, vakfımızın web sayfasında yayımlanabilir. Teşvik ücreti ödenebilir.

-  Bir dönemde en az birisi 1.lik olmak üzere peş peşe üç kez ve toplamda en az  beş kez burs kazananlar, dönem sonunda talep etmeleri halinde en üst seviyeden bir burs mikdarıyla ödüllendirilir ve plaket/sertifika ile taltif edilir. Vakıf Gönüllüsü olarak burs kazanmayı hak edenlerin aldıkları burs, bu madde kapsamında değerlendirilmez.

-  Medya-Kaynak tarama ya da yazı/kitap tahlili gruplarında yarışmaya katılanların, YARARLANDIKLARI KAYNAKLAR hakkında detaylı bilgi vermeleri zorunludur.

-  Vaktinde teslim edilmeyen çalışmalar, bir sonraki aya devredilmez.

 

9- Vicdani yükümlülük:

Vakfımızın projelerinden burs kazanan her öğrenci, kendisini Fütüvvet Vakfı’nın bir ferdi sayar. Vakfın gelişmesine katkıda bulunmayı görev bilir. İş hayatına katıldıktan sonra, vakfın benzeri projelerine  destek sağlamayı da vicdani bir sorumluluk olarak taşır.

 

10-VAKIF TAAHHÜTNAMESİ…

Vakfımız, fikir ve düşünce özgürlüğünden yanadır. Katılımcıların yazdıklarından, seçtiklerinden ve tercihlerinden dolayı asla önyargılı davranmamayı; fikirlerinizde neyi paylaştığınıza değil, özgürce paylaştığınız şeyleri nasıl sunduğunuza, savunduklarınızın içini nasıl doldurduğunuza bakmayı TAAHHÜT EDER…

 

11- BURSİYER TAAHHÜTNAMESİ (EK-1)

 

Yukarıdaki ‘Burs Yönergesi’ni okudum, anladım. Vakfa sunmuş olduğum kişisel bilgilerin tamamının doğru olduğunu, şahsımı ilgilendiren konulara riayet etmeyi; bilgilerdeki değişiklikleri vaktinde duyuracağımı, aksine davrandığım takdirde tüm hukuki sonuçlarını kabul ettiğimi beyan ve taahhüd ederim.     ……/……/20….

 

Adı - Soyadı: …………………………….             İmza: ……………………………………….

İkamet adresi ve İletişim Bilgileri:

………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………..

Tel: 05 …………………………………         E-mail: …………………………………………………..

 

Katıldığı Yarışma Dalı:       

  Özgün çalışma (Nesir / şiir)                 

 Araştırma (Medya-Kaynak tarama)

  Proje

  Özel Yetenek (Resim, müzik, grafik sanatları, sahne sanatları vs.)          

  Makale / Kitap tahlili

 

Paylaştığım çalışmanın intihal içermediğini taahhüt ederim.

Paylaşımım Ne türden olursa olsun intihal (çalıntı) içerdiği takdirde, vakfınıza ait yayın organlarında yayımlanmasından doğacak her türlü mali ve hukuki sorumluluğunu kabul ederim.

 Vakfın resmi yayın organlarında yayımlanabilir.           

 Kaynak gösterilmiştir.

 Hiçbir yerde yayımlanmamıştır.

 

Katılım Grubu: (Aşağıdaki gruplara girenlerin işaretlemesi gerekir.)

- Engelli (Rapor Sureti)                                          - Lisanslı Sporcu (Lisans Sureti)                               

- Özel Durum.İlgili kelimenin altını çiziniz.(yetim, öksüz, şehit-gazi yakını, devlet koruması, mazlum, mahkum)

 

Öğrenim durumu:

ÜNİVERSİTE / LİSE:

Fakülte:

Bölüm:

Sınıf: 

 

VAKIF GÖNÜLLÜSÜ BURSU:  (Katılımcı başvurduğu  takdirde kendisine bilgi notu gönderilecektir)

Vakfımızın tertiplediği “20…… yılı …….. ayına ait  ….……….   burs ücretini elden aldım.    İmza: …………………………………………………..  

Not: Hazırladığınız içeriği futuvvetvakfi@gmail.com e-mail adresine gönderebilirsiniz.